Русия е имала предварителен план  за кражба на зърно и

...
Русия е имала предварителен план  за кражба на зърно и
Коментари Харесай

Русия е планирала кражба на зърно от Украйна и масов глад година преди войната

Русия е имала прелиминарен проект  за кражба на зърно и провокиран апетит на украинския народ, твърди отчет на правозащитна организация. Тя интензивно се е подготвяла да постави ръка на доставките на зърно и да лиши украинското население от храна месеци преди Владимир Путин да подреди миналогодишното пълномащабно нахлуване на Украйна.
Прочетете още
Когато съветските танкове прекосиха границата на 24 февруари 2022 година, те съзнателно се насочиха към региони, богати на зърно, и инфраструктура за произвеждане на храни, показва се в отчета на интернационалната юридическа компания за правата на индивида Global Rights Compliance (Спазване на световните права, GRC).

Ограбеното до момента зърно от Украйна се прави оценка на 1 милиарда $ годишно по пазарната му стойност. Множество частни украински зърнени компании бяха наложително включени в държавния оператор на Русия, напомня GRC.

GRC е открила, че изпълнителят на съветското министерство на защитата е почнал да закупува камиони за транспорт на зърно и е поръчал три нови 170-метрови товарни кораба за насипни товари още през декември 2021 година - доказателство за авансово обмисляне на ограбването на украинските хранителни запаси " в невиждан мащаб ".

Русия стартира да управлява украинските селскостопански обекти в границите на по-малко от седмица след нахлуването си и изнасяше до 12 хиляди тона зърно дневно от всички окупирани територии.

Разследването за кражба на зърно обгръща интервала до август тази година. GRC споделя, че макар че от този момент Русия не е превзела повече богата на зърно територия, тя към момента управлява целия Кримски полуостров - един от главните райони, от които зърното се транспортира по море до Русия и в чужбина.

Доказателствата за " мощно координирано равнище на авансово обмисляне " ще бъдат предоставени от Международния углавен съд и GRC се надява, че това ще докара до първо интернационално правосъдно гонене против съветския президент Владимир Путин за военното закононарушение на провокиран апетит като способ на водене на война.

Множество конвои от транспортни средства са видяни да транспортират зърно в посока Кримския полуостров в седмиците след нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари 2022 година, а GPS тракерите на откраднати камиони на локални фермери демонстрират, че маршрутът им е бил през Крим към Русия, показва се в отчета на GRC.

Сателитни изображения, споделени с редакцията на " Индипендънт " от GRC, демонстрират камиони със зърно в оборудване в Мелитопол в Запорожие с регистрационни номера, регистрирани в окупирания Крим. Други изображения демонстрират вагони с надпис " зърно ", напускащи железопътната гара Бериданск в Запорожие. Едно от приложените изображения от тази година демонстрира новопостроена складова постройка в Мелитопол със зърно, което се вижда из целия комплекс.

Въпреки очевидното обмисляне, обвързвано с кражбата на украинско зърно от Русия, обявите за работа, видени в Русия, приложени към доказателствения материал, демонстрират, че държавното управление не е съумяло да наеме водачи на камиони задоволително бързо, с цел да транспортират големите количества открадната храна.

Много е евентуално Русия да бъде приета за отговорна, счита Катриона Мърдок - един от сътрудниците в GRC, а това би означавало, че Путин може да бъде изправен пред друга заповед за арест на Международния углавен съд, която да върви с тази, издадена през март тази година за незаконно депортиране на деца от окупирани украински територии.

Според Юсуф Сайед Хан - старши правист в GRC, превръщането на украинската зърнена промишленост в оръжие от страна на Русия е " невиждано в актуалната история ".

През 2022 година се навършиха 90 години от началото на Гладомора - провокираният от режима на Сталин апетит в Съветска Украйна от 1932 до 1933 година, предизвикал гладната гибел на милиони украинци.

Сега Русия още веднъж употребява глада като оръжие в своята пълномащабна война против Украйна. Обсадните тактики и възпрепятстването на филантропичната помощ оставиха украинските цивилни без храна и вода. Освен това Русия продължава да заплашва международната продоволствена сигурност, като блокира износа на зърно от Украйна за Африка, Близкия изток и Азия.

" Русия освен приложи многостранен метод посредством блокада на цивилно население, заличаване на сериозна инфраструктура, само че също по този начин авансово възнамерява изземването и ограбването на селскостопански артикули в подъл проект. Москва провокира световна хранителна рецесия и нападна селскостопанския бранш на Украйна като военна тактичност ", изяснява Катриона Мърдок, цитирана от " Индипендънт ".

Мърдок е специалист по интернационално наказателно право и по военното закононарушение на глада, обвързваните с него нарушавания и злоупотребата с правото на храна. Тя е член на адвокатската гилдия на Англия и Уелс и на една от водещите адвокатски адвокатски фирми в Обединеното кралство в региона на гражданското и общественото право. Има богат интернационален опит в правосъдните разногласия пред съдилищата и трибуналите на Международния остатъчен механизъм за наказателни трибунали, Международния углавен съд и Международен углавен арбитражен съд за Руанда.

" Русия прави това, с цел да се показа като законна власт на украинска територия и като резултат от това да прави националната стопанска система на Украйна по-слаба ", счита Хан.

Същевременно Русия моли към Организация на обединените нации и други световни сили да облекчат обвързваните с войната наказания, с цел да може да възобнови износа на зърно от окупирани територии към разрастващите се страни, наранени най-силно от хранителната рецесия. Предлагането на зърно на другарски трети страни също беше част от несполучливата тактичност на Путин да се върне в Съвета на Организация на обединените нации по правата на индивида, отбелязва " Индипендънс ”.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР